Restauranger i sverige

Snabbmatsrestauranger i Sverige

När det kommer till att äta mat i Sverige brukar många tycka om att äta på ställen som serverar både mat och någon typ av alkohol. Men i själva verket är denna typ av restaurangbesök inte det allra vanligaste. Utan de allra flesta har någon typ av snabbmatsrestaurang som de tycker om att äta på. Denna artikel kommer därför att ta upp några av de allra mest populära snabbmatsrestaurangerna i Sverige.

Falafel och kebab

En av de allra vanligaste rätterna som serveras i Sverige när det kommer till snabbmat är falafel och kebab. Nästan alla svenskar har numera prövat denna maträtt och en del äter det till och med flera gånger i veckan. Anledningen till att falafel och kebab har blivit populärt är att det är väldigt billigt att tillverka och köpa. För att göra falafel behövs exempelvis bara kikärtor, persilja och några kryddor. Brödet som falafeln läggs i brukar dock bakas separat, men det går att frysa vilket gör att det inte heller behöver vara färskt. På så sätt är falafel en rätt som är ekonomisk både för säljaren och köparen.

När det kommer till kebab och kebabrullar brukar priset öka lite, detta på grund av att kebab har kött i sig vilket är dyrare än kikärtorna. Priset brukar dock inte bli speciellt högt, utan bara 20-30 kronor dyrare än falafel.

Svensk pizza

En annan klassiker som många äter i Sverige är svensk pizza. Sedan en lång tid tillbaka har nämligen pizzerior etablerat sig på den svenska matscenen. Detta innebär att nästan varje ort i Sverige har en eller flera lokala pizzerior som man handlar på. De allra vanligaste pizzorna är vesuvio, hawaii och kebabpizza. Det bör dock tilläggas att en del pizzerior också säljer falafel och kebabrullar och vice versa.

Vad som gör svensk pizza unik är de olika tillbehören. Exempelvis är det vanligt att ha både pommes, gyros eller kebab. Detta är väldigt svårt att hitta i andra länder, men i Sverige har nästan alla smakat en kebabpizza. Anledningen till att det finns så många ställen som serverar både pizza, falafel och kebab är att kulturen från Mellanöstern har berikat Sverige. Många som är andra generationens invandrare har nämligen valt att starta restaurangerna som många svenskar nu tar för givet.

Hamburgare och pommes

Utöver snabbmatsrestauranger som serverar pizza, falafel och kebab finns det självklart en massa olika restauranger som serverar hamburgare. Detta är dock vanligt att äta på olika typer av pubar, exempelvis inför en fotbollsmatch eller ishockeymatch. Men det finns också många restauranger som specialiserar sig på just hamburgare. Dessa kan dock inte klassas som snabbmat. Utan för att äta hamburgare och pommes som snabbmat är McDonalds och Burger King de bästa alternativen.

Du kanske också gillar …