Restauranger i sverige

Försäljning av tobaksvaror på restaurang

Har du fått slut på cigaretterna på puben eller är det kanske snusdosan som lider mot sitt slut? Att använda sig av tobaksvaror är inte bra för varken hälsa och miljö, men trots det är det många som konsumerar det i samband med pub och restaurangbesök.

Idag kan du köpa tobaksvaror i de allra flesta livsmedelsbutiker och kiosker, men det är inte helt omöjligt att hitta försäljning även på restauranger och pubar. Dessa brukar vanligtvis säljas med hjälp av en automat, men kan också säljas över disk. Har du en restaurang eller pub och vill sälja tobaksvaror finns det några saker som är extra viktiga att ni har i åtanke. Observera att er restaurang kan komma att kontrolleras av tillsynsmyndigheten för att säkerställa att ni följer lagar och regler.

Snus eller cigaretter?

Som restaurang- eller pubägare har du själv möjlighet att välja om du vill sälja snus, cigaretter eller båda delarna. Idag är det många som väljer att beställa sitt snus direkt från snusbolaget.se, eftersom de erbjuder ett stort utbud av många varumärken och smaker. Hos snusbolaget.se kan man även beställa med hemleverans, vilket är smidigt för de allra flesta. Trots det kan snus lätt ta slut när man festar eller äter gott ute med vänner. Att kunna erbjuda ett sortiment med olika tobaksvaror och smaker är således att rekommendera.

Styckförsäljning eller försäljning i automat?

Att använda en automat för försäljning av tobaksvaror är vanligt förekommande på pubar och restauranger. Du kan med fördel använda dig av en sådan, men kom ihåg att försäljning inte får ske utan att du först kontrollerat köparens ålder. En automat bör således inte vara tillgänglig för gästerna utan att ID-kontroll kan ske.

Ett annat alternativ är att välja styckförsäljning och styckförpackningar. Observera att detta endast är tillåtet om du säljer i styckförpackning med minst 20 stycken snus eller 20 stycken cigaretter. Du får inte sälja i mindre mängd än så, vilket innebär att du inte kan sälja enstaka.

Åldersgräns och information

Som pub- och restaurangägare är det även din uppgift att se till att det finns tydlig information om vilka regler och vilken åldersgräns som gäller. På alla försäljningsställen där tobaksvaror finns tillgängliga ska du sätta upp en skylt som visar förbud mot försäljning till den under 18 år. Dessa skyltar finns enkelt att beställa, men det är också fullt acceptabelt att göra en egen. Det är bara viktigt att den syns ordentligt och är lätt att tyda.

Restauranger i sverige

Du kanske också gillar …