Restauranger i sverige

När myntades begreppet Afterwork?

Finns det något mysigare än att smita införbi puben på vägen hem från jobbet? Att slå sig ner med en kall på pubens AW tillsammans med kollegorna, och att efter några fler kalla äta en sen middag på hotellet pub är inte heller fy skam.

Men när myntades egentligen begreppet, och är det en företeelse förbehållen Sverige och svenskarna?

Afterwork, After Work eller AW

Det spelar egentligen ingen roll hur det skrivs, i Sverige vet de flesta att det är en social handling som oftast innefattar arbetskamrater, och som sker i samband med att arbetsdagen/veckan slutar. Vilket bättre sätt gör man det på annat än på en mysig pub eller bar!

Hur ser det ut i andra länder?

Även om vi i Sverige använder ett engelskt uttryck när vi pratar om Afterwork, så förekommer termen inte direkt i engelskspråkiga länder. I länder som Storbritannien och USA använder man snarare uttryck som ”have a cold one” eller ”swing by the pub”.

Många som arbetar på internationella företag eller i så kallade coworking space i stockholm och på andra orter, kan ha gemensam Afterwork i syfte att umgås lite mer ”över gränserna”. Det innebär ofta socialt umgänge med människor från andra länder, vilket gör AW till ett utmärkt tillfälle att nätverka. Dock kan det även leda till problem på grund av alltför riklig alkoholkonsumtion.

Varifrån kommer begreppet?

Numera är det vanligt att företag hyr in sig på olika coworking space som finns i såväl Stockholm, Göteborg och Malmö, samt i övriga delar av landet. Det, i kombination med många arbetar hemifrån i kölvattnet av pandemin, gör att många ser sociala sammankomster som ett extra välkommet inslag.

Det är också känt att internationella filmer och tv-serier bidrar till en allmän föreställning om att arbetsdagen bör avslutas på en bar eller pub – ett fenomen som blev allt vanligare i början av 1900-talet. Pubkedjor, barer och restauranger hakade snabbt på trenden genom att skapa ”After Work-erbjudanden, som vi numera ser som regel snarare än undantag.

Afterwork har sedan dess fått ett par ”systerbegrepp”, varav After ski förmodligen är det mest kända. Det sägs att även detta begrepp kom till runt samma tid, dock är det svårt att säga exakt vem eller vilka som myntade dem.

Fler ”systerbegrepp” dyker upp hela tiden, men numer innefattar begrepp som Afterbeach, After ski och Afterwork ofta mer än ett besök på puben med kollegorna. Fysisk aktivitet, föreläsningar och seminarier inkluderas allt oftare i begreppet Afterwork. Dock rör det sig fortfarande om socialt umgänge, vilket gör det till en tradition som vi hoppas är här för att stanna.

Du kanske också gillar …